VEČ O SONČNIH ELEKTRARNAH

Beseda fotovoltaika izvira iz grške besede »phos«, ki pomeni svetlobo, in besede »volt«. Fotovoltaična oziroma fotonapetostna pretvorba tako pomeni neposredno pretvarjanje svetlobne energije sončnega sevanja v električno energijo...

Elektrarne

FOTOVOLTAIKA

Beseda fotovoltaika izvira iz grške besede »phos«, ki pomeni svetlobo, in besede »volt«. Fotovoltaična oziroma fotonapetostna pretvorba tako pomeni neposredno pretvarjanje svetlobne energije sončnega sevanja v električno energijo. Za obratovanje sončne elektrarne ni potrebna toplota, potrebna je svetloba. Torej je svetloba vir energije za fotovoltaični sistem. Količina električne energije je odvisna od intenzitete sončnega sevanja. To pomeni, da je lahko na oblačen dan, ko ne sije sonce, še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

SESTAVA SONČNIH ELEKTRARN

Osnovni elementi sončnih elektrarn so sestavljeni iz dveh sklopov. Prvega predstavljajo sončni fotonapetostni moduli, ki pretvarjajo elektromagnetno valovanje sonca v enosmerni električni tok in napetost (sončne celice). Drugi sklop sestavljajo elektroenergetski elementi, namenjeni uporabi proizvedene električne energije za posamezne namene. Mednje spadajo: razsmerniki, nosilna konstrukcija, priključni kabli, DC- in AC-spojišča, regulatorji, akumulatorji, stikalne in zaščitne naprave ter ostali inštalaterski material.

PREDNOSTI SONČNIH ELEKTRARN

Sončna elektrarna je sistem, ki izkorišča obnovljivi vir energije in ne onesnažuje okolja. Sistem ne onesnažuje okolja, deluje tiho in potrebuje minimalno vzdrževanje, omogoča nam zmanjšanje računa za elektriko. Proizvedeno elektriko lahko uporabimo za električno ogrevanje (toplotna črpalka, IR paneli, električno talno gretje, ogrevanje vode …), hlajenje, polnilnice za električna vozila, gospodinjske naprave in aparate. Višek proizvedene elektrike lahko tudi shranite v hranilniku električne energije.

VELIKOST SONČNE ELEKTRARNE

Osnova za določanje velikosti sončne elektrarne je letna poraba električne energije v posameznem gospodinjstvu. Pri izračunu velikosti je potrebno upoštevati tudi morebitne bodoče načrte glede povečanja porabe električne energije (npr. el. polnilnice za vozila, toplotne črpalke …). Za 1 kW električne energije potrebujete od 6 do 7 kvadratnih metrov površine. Količina električne energije: 1 kW inštalirane moči na leto proizvede 1000 kWh, pri sončnem sevanju 1000 W/m2. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 W/m2 in 1200 W/m2.

SUBVENCIJE IN POVRAČILO INVESTICIJE

Eko sklad nudi za sončne elektrarne različne oblike pomoči v obliki subvencij, ki zmanjšajo začetni strošek investicije. Po strokovnih ocenah se investicija v domačo sončno elektrarno povrne v obdobju 7 do 8 let, pri tem je potrebno upoštevati, da je življenjska doba sončne elektrarne vsaj 30 let.

Se zanimate za izgradnjo sončne elektrarne ? Nudimo izgradnjo sončnih elektrarn na »ključ« in poskrbimo za celoten postopek od ogleda objekta, svetovanja, načrtovanja, priprave ponudbe, izgradnje in montaže.

Kontaktirajte nas ali pa izpolnite spodnji kontaktni obrazec z osnovnimi podatki za pripravo ponudbe za sončno elektrarno.

Kvaliteta & dobra cena je naša prioriteta

Vgradni material

Kako lahko pridete do subvencije za vaš projekt?

Poglejte si vse naše reference

S ponosom predstavljamo naše referenčne sončne elektrarne, ki so postavile merila v industriji obnovljive energije. Zavezani smo k ustvarjanju prihodnosti, kjer je energija čista, trajnostna in dostopna za vse, smo v svojem delovanju postavili visoke standarde učinkovitosti, zanesljivosti in trajnosti. Vsak projekt, ki smo ga izvedli, odraža našo strast do inovacij in našo predanost kakovosti. Z našim strokovnim znanjem in izkušnjami smo postavili sončne elektrarne po vsem svetu, ki ne le proizvajajo čisto energijo, temveč tudi spodbujajo lokalno gospodarstvo in ustvarjajo trajne koristi za skupnosti, v katerih delujemo.
 • OBLIKOVINA – DOMŽALE 36,54KW
  Podjetje Oblikovina d.o.o. iz Domžal nam je zaupalo izgradnjo fotovoltaičnega samooskrbnega sistema.Na podlagi zmožnosti kapacitete strehe delavnice smo izbrali maksimalno skupno moč modulov 36,54kW. Inštalirana moč bo zadostila porabi delavnice in stanovanjske hiše lastnika.Sistem bo letno proizvedel 45,05 MWh električne energije. Vgrajene komponente so premium moduli z n-tip tehnologijo celic in dvojnim kaljenim steklom za maksimalno odpornost na vrmenske vplive.
  Ušteda u 10 godina:
  45.000€
 • MONTAŽA LJUTOMER 11.74 KW
  Stanovanjska hiša v Ljutomerju. Naša sončna elektrarna na jugovzhodnem pobočju je rezultat natančnega načrtovanja in strokovne postavitve, ki izkorišča optimalno sončno svetlobo ter zagotavlja stabilen vir obnovljive energije.
  Ušteda u 10 godina:
  13.000€
 • MONTAŽA DRAVOGRAD 18.70 KW
  Stanovanjska hiša v Dravogradu. Z uporabo vrhunskih tehnologij za sledenje sončni poti smo zagotovili, da je elektrarna optimalno izkoriščila sončno svetlobo v vseh delih dneva, kar povečuje njihovo učinkovitost.
  Ušteda u 10 godina:
  21.000€
 • MONTAŽA ŽABNICA 15.30 KW
  Stanovanjska hiša v Žabnici. Naša zavezanost kakovosti je odražena v vsakem koraku postavitve sončne elektrarne, od izbire najboljših materialov do natančne montaže, kar zagotavlja dolgotrajno in zanesljivo delovanje.
  Ušteda u 10 godina:
  17.000€
 • MONTAŽA HOČE 19.13 KW
  Stanovanjska hiša v Škofji Loki. Z našim pristopom k načrtovanju sončnih elektrarn smo uspeli maksimirati izkoriščenost površin, kar omogoča večjo proizvodnjo čiste energije brez nepotrebnega obremenjevanja okolja.
  Ušteda u 10 godina:
  23.000€
 • MONTAŽA HAJDINA 6.95 KW
  Stanovanjska hiša v Hajdini. Naša ekipa strokovnjakov za sončne panele je ustvarila elektrarne, ki združujejo napredno tehnologijo z estetskimi rešitvami, zagotavljajoč optimalno učinkovitost in privlačen videz.
  Ušteda u 10 godina:
  8.000€
Poglejte si vse naše reference
ENERGOSOL d.o.o. - zanesljiv energetski partner!

Nabor optimalnih rešitev in pomoč pri izbiri raznovrstnih sistemov energetske učinkovitosti po meri vašega objekta.

Nabor optimalnih rešitev in pomoč pri izbiri raznovrstnih sistemov energetske učinkovitosti po meri vašega objekta.
© Energosol 2024, d.o.o, | Splošni pogoji poslovanja  | Piškotki