ZAKAJ ELEKTRIČNE POLNILNICE

Ob nakupu novega električnega ali hibridnega je smotrno poskrbeti tudi za ustrezno možnost polnjenja doma. Lahko si omislite enostavno prenosno električno polnilnico ali pa se odločite za kakovostno rešitev v obliki stenske polnilne postaje...

Glavne prednosti

Ob nakupu novega električnega ali hibridnega je smotrno poskrbeti tudi za ustrezno možnost polnjenja doma. Lahko si omislite enostavno prenosno električno polnilnico ali pa se odločite za kakovostno rešitev v obliki stenske polnilne postaje. V našem podjetju vam nudimo kakovostne rešitve na področju el. polnilnic. Prav tako lahko ponudimo rešitve za podjetja in rešitve v primeru postavitve javnih polnilnic.

Na kaj morate biti pozorni pri domačih polnilnicah za električne avtomobile?

Polnjenje akumulatorja električnega avtomobila doma ni enako, kot če bi ga priklopili v gospodinjsko vtičnico. Po eni strani ti niso namenjeni velikim količinam električne energije za dolgotrajno uporabo; po drugi strani polnjenje baterij za električnih avtomobile traja zelo dolgo. Primerneje je namestiti tako imenovano stensko polnilnico, ki baterijo vašega električnega vozila oskrbi bistveno hitreje.

ZAHTEVE ZA NAMESTITEV STENSKE POLNILNICE

Stenske polnilnice zahtevajo napajanje s trifazno izmenično napetostjo. Če v bližini načrtovane polnilne postaje ni ustrezne povezave je potrebno poskrbeti za ureditev ustreznega priključka (po potrebi se je potrebno obrniti na lokalno podjetje za oskrbo z energijo) in poskrbeti za vgradnjo instalacije do lokacije električne polnilnice. Priključek mora biti nameščen čim bližje vozilu, ki se polni, na višini približno 1 m do 1,5 m nad tlemi. Glede na obstoječo hišno inštalacijo in želeno električno vozilo je treba upoštevati naslednje parametre: moč polnjenja stenske polnilne postaje, moč polnjenja vozila, vrsta vtiča, primernost stenske polnilne postaje za uporabo na prostem.

MOČ POLNJENJA

Moč polnjenja je odvisna od vgrajenega polnilnika v električnem vozilu.  Vrednosti za moč polnenja odvisno od modela vozila znaša od 2,3 do 22 kW.

IZRAČUN ČASA POLNJENJA

Čas polnjenja (h) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/moč polnjenja (npr. 7,2 kW).

IZRAČUN DOSEGA (KM)

Doseg (km) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/poraba električne energije (npr. 13 kWh/100 km) * 100

KAKO DOLGO TRAJA POLNJENJE PREKO DOMAČE POLNILNICE?

Doseg (km) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/poraba električne energije (npr. 13 kWh/100 km) * 100 Čas polnjenja je odvisen od moči polnjenja. Doma se običajno uporabljajo polnilne postaje z močjo od 3,7 do 22 kW.

Vse električne avtomobile lahko sicer polnimo tudi preko hišne šuko vtičnice, le da smo pri tem omejeni na največjo moč šuko vtičnice, ki je približno 3,5 kW. V primeru polnjenja  baterije, ki ima 24 kWh (vozila prejšnje generacije renault ZOE, VW e-Golf, Nissan Leaf) in smo jo skoraj spraznili, traja polnjenje približno 7 ur (izračunano: 24/3,5). Novejša vozila  imajo vgrajene večje baterijo (ca 40 kWh) pa se na domači šuko vtičnici polnijo znatno dlje – cca 11-12 ur, povsem izpraznjeno Teslo S pa bi preko šuko vtičnice polnili kar 24 ur.

Primerjava jasno pokaže, da je smotrna odločitev za nakup domače stenske polnilnice, ki preko trifaznega priključka omogoča znatno hitrejše polnjenje vozila.

KAKO SE RAZLIKUJEJO TIPI VTIČEV?

LOČIMO VEČ VRST VTIČEV:

Polnjenje z izmeničnim tokom (AC):

 • vtič Type 1 (predvsem azijske znamke)
 • vtič Type 2 (evropske znamke)

Polnjenje z enosmernim tokom (DC):

 • vtič CHAdeMO (evropski standard)
 • vtič CCS (azijski standard)

MOŽNOSTI ZA ELEKTRIČNO NAPAJANJE ZA ELEKTRIČNO POLNILNO POSTAJO?

Za oskrbo z električnim napajanjem imate na voljo dve možnosti:

 • preko obstoječega ponudnika električne energije
 • namestitve fotovoltaičnega sistema (sončna elektrarna)

S fotovoltaičnim sistemom lahko proizvajate lastno solarno električno energijo in tako prihranite pri stroških za elektriko. Višek solarne električne energije se odvede neposredno v električno vozilo ali v električno omrežje vašega distributerja, oz. se lahko odvede tudi v hranilnik električne energije.

Se zanimate za izgradnjo električne polnilnice za vaše vozilo ? Nudimo vam rešitve na področju e – mobilnosti od svetovanja, ogleda objekta, načrtovanja, priprave ponudbe in montaže.

Kontaktirajte nas ali pa izpolnite spodnji kontaktni obrazec z osnovnimi podatki za pripravo ponudbe za električno polnilnico.

Kvaliteta & dobra cena je naša prioriteta

Vgradni material

Kako lahko pridete do subvencije za vaš projekt?

Poglejte si vse naše reference

S ponosom predstavljamo naše referenčne sončne elektrarne, ki so postavile merila v industriji obnovljive energije. Zavezani smo k ustvarjanju prihodnosti, kjer je energija čista, trajnostna in dostopna za vse, smo v svojem delovanju postavili visoke standarde učinkovitosti, zanesljivosti in trajnosti. Vsak projekt, ki smo ga izvedli, odraža našo strast do inovacij in našo predanost kakovosti. Z našim strokovnim znanjem in izkušnjami smo postavili sončne elektrarne po vsem svetu, ki ne le proizvajajo čisto energijo, temveč tudi spodbujajo lokalno gospodarstvo in ustvarjajo trajne koristi za skupnosti, v katerih delujemo.
 • OBLIKOVINA – DOMŽALE 36,54KW
  Podjetje Oblikovina d.o.o. iz Domžal nam je zaupalo izgradnjo fotovoltaičnega samooskrbnega sistema.Na podlagi zmožnosti kapacitete strehe delavnice smo izbrali maksimalno skupno moč modulov 36,54kW. Inštalirana moč bo zadostila porabi delavnice in stanovanjske hiše lastnika.Sistem bo letno proizvedel 45,05 MWh električne energije. Vgrajene komponente so premium moduli z n-tip tehnologijo celic in dvojnim kaljenim steklom za maksimalno odpornost na vrmenske vplive.
  Prihranek v 10 letih:
  45.000€
 • MONTAŽA LJUTOMER 11.74 KW
  Stanovanjska hiša v Ljutomerju. Naša sončna elektrarna na jugovzhodnem pobočju je rezultat natančnega načrtovanja in strokovne postavitve, ki izkorišča optimalno sončno svetlobo ter zagotavlja stabilen vir obnovljive energije.
  Prihranek v 10 letih:
  13.000€
 • MONTAŽA DRAVOGRAD 18.70 KW
  Stanovanjska hiša v Dravogradu. Z uporabo vrhunskih tehnologij za sledenje sončni poti smo zagotovili, da je elektrarna optimalno izkoriščila sončno svetlobo v vseh delih dneva, kar povečuje njihovo učinkovitost.
  Prihranek v 10 letih:
  21.000€
 • MONTAŽA ŽABNICA 15.30 KW
  Stanovanjska hiša v Žabnici. Naša zavezanost kakovosti je odražena v vsakem koraku postavitve sončne elektrarne, od izbire najboljših materialov do natančne montaže, kar zagotavlja dolgotrajno in zanesljivo delovanje.
  Prihranek v 10 letih:
  17.000€
 • MONTAŽA HOČE 19.13 KW
  Stanovanjska hiša v Škofji Loki. Z našim pristopom k načrtovanju sončnih elektrarn smo uspeli maksimirati izkoriščenost površin, kar omogoča večjo proizvodnjo čiste energije brez nepotrebnega obremenjevanja okolja.
  Prihranek v 10 letih:
  23.000€
 • MONTAŽA HAJDINA 6.95 KW
  Stanovanjska hiša v Hajdini. Naša ekipa strokovnjakov za sončne panele je ustvarila elektrarne, ki združujejo napredno tehnologijo z estetskimi rešitvami, zagotavljajoč optimalno učinkovitost in privlačen videz.
  Prihranek v 10 letih:
  8.000€
Poglejte si vse naše reference
ENERGOSOL d.o.o. - zanesljiv energetski partner!

Nabor optimalnih rešitev in pomoč pri izbiri raznovrstnih sistemov energetske učinkovitosti po meri vašega objekta.

Nabor optimalnih rešitev in pomoč pri izbiri raznovrstnih sistemov energetske učinkovitosti po meri vašega objekta.
© Energosol 2024, d.o.o, | Splošni pogoji poslovanja  | Piškotki